SVANTE SÖDERQVIST - THE ROCKET

Artiest info
Website
facebook
Label : Caprice REc.
Distr. : Xango

Er komen bij tijd en wijle cd’s binnen die je gelijk treffen in je hart. Dit is daar een voorbeeld van, Svante Söderqvist maakt niet alleen prachtige aangrijpende muziek maar hij brengt daarmee ook zijn gedreven mening naar buiten over politieke- en klimaatproblemen. Zo verwijst de titel “The Rocket” naar de strijd van Oekraïne voor vrede en vrijheid, “Ik voel dat democratie tegenwoordig in de hele wereld op de terugweg is en dat maakt mij veel zorgen, ik hoop dat dit nummer een symbool kan zijn van de wens om onze buren te respecteren in plaats van oorlog te voeren”, aldus Svante in het cd boekje.

De bezetting varieert nogal per compositie op dit album, zo horen we in het titelnummer Svante op contrabas, Adam Forkelid op piano en Calle Rasmusson op drums. Een hecht trio waarin Svante excelleert op zijn bas met diepe tonen, zowel pizzicato als arco en Adam de muziek vervolmaakt met zijn heldere pianospel. In “Exil” horen we een kwintet met Sante op cello, Adam op piano en Calle op drums en verder Klas Lindquist op klarinet en Tuulikki Bartosik op accordeon. Dat zorgt natuurlijk voor een compleet ander geluid, waarbij opvalt hoe fraai de klank van klarinet, cello en accordeon combineren en elkaar prachtig aanvullen, wonderschone muziek.

Het nummer is een eerbetoon aan een van Svante’s vroegere bands Exil, het is tevens een reflectie van inspiraties uit de World muziek. In het melodieuze “The man with the blue hat” is het trio weer aanwezig met daarbij Sebastian Notini op percussie. Het nummer heeft een heerlijke melodie die zich onmiddellijk vastzet in je hoofd. Adam Forkelid schreef het 20 jaar geleden, geweid aan een vriend die meestal een blauwe hoed droeg. De muziek neigt naar de sfeer van een Paquito D’Rivera en doet verlangen naar de zomer en de zon. Door de steeds andere bezetting ontstaat er een uitermate afwisselend klankbeeld op dit album hetgeen het luisterplezier alleen maar doet toenemen.

In “The third one” horen we een ander trio met Svante op contrabas, Adam op piano en Tuulikki op accordeon hetgeen weer fijne muziek oplevert. “Hoppet” oftewel hoop is een bijzonder nummer met Svante zowel op bas als cello, Tuulikki op accordeon en elektronica en Adam (piano) en Calle (drums). Het gaat over de hopeloosheid die je overvalt als je de hoeveelheid mensen ziet die de hele wereld rondvliegen, cruises boeken, alles in een nooit eindigende consumptie race, maar Svante houdt hoop al was het maar in het belang van zijn kinderen. Prachtige muziek en een terechte boodschap !

Jan van Leersum.